Kosova’da lise son sınıf Türk, Arnavut ve Boşnak öğrencilerin insanda sindirim sistemi ile ilgili kavram yanılgılarının
Künye
Çüçin, Arzu. Kosova’da lise son sınıf Türk, Arnavut ve Boşnak öğrencilerin insanda sindirim sistemi ile ilgili kavram yanılgılarının karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019.Özet
Bilim ve teknolojinin gelişimi insan yaşamı ile paralellik göstermekte ve fen bilimi öğretimini de etkilemektedir. Bilimsel bilgiden farklı olan, kendi içinde tutarlı ve değişmeye dirençli bu bilgiler kavram yanılgıları olarak ifade edilebilir. Kavram yanılgıları, fen bilimlerinden biri olan Biyoloji eğitiminde de öğrencilerin anlamalarını engelleyen önemli etkenlerden biridir. Bu çalışma Kosova’da, üç farklı etnik kökene sahip (Türk, Arnavut ve Boşnak) lise 12. Sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Öğrencilerin “İnsanda Sindirim Sistemi” konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarının karşılaştırmalı olarak tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2016/2017 Eğitim-Öğretim yılında Kosova’nın Priştine, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde lise son sınıf 150 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemleri arasından “Çoklu Durum Çalışma Modeli” seçilmiştir. Bu modelin seçilme nedeni, durum modelinin çalışmanın doğasına uygunluğu olarak belirtilebilir. Genel durum öğrencilerde değerlendirilmiş ve kategoriler oluşturulmuştur. Bu araştırmanın bulgularına bakıldığında öğrencilerin çok sayıda kavram yanılgısına sahip olduğu görülmüştür. Türk öğrenciler diğer etnik gruplara göre, sindirim sistemini böbrek ve bağırsak bağlantılı olarak yüksek bir oranda çizmiştir. Epistemiolojik bir orjine sahip olan bu kavram yanılgılarının Türk öğrencilerde daha çok görülmesi beklenen bir durum değildir. Sindirim sisteminin mideden sonra sıvılar için ayrı katılar için ayrı şeklinde çizilmesi Arnavut ve Boşnak öğrencilerde daha fazla görülmektedir. Bu kavram yanılgısı ilk algı (prima de perception) kavramı ile ilgili olabilir. Ayrıca dilden kaynaklanan kültürel kavram yanılgılarına da rastlanmıştır. Boşnak öğrenciler “sindirim” yerine “kaynama” kavramını kullanmaktadır. The development of science and technology parallels human life and affects science teaching.This information which is different from scientific knowledge and is consistent in itself and resistant to change, can be expressed as misconceptions.Misconceptions are one of the important factors preventing students' understanding in Biology education which is one of the branch of sciences.This study was carried out in Kosovo with 12th grade students from three different ethnic backgrounds (Turkish, Albanian and Bosnian).The purpose of this study is to determine comparatively the misconceptions of the students about ” the Digestive System in Human”. The study was conducted with 150 high school senior students in Pristina, Prizren and Mamusha municipalities of Kosovo in 2016/2017 Academic Year.”Multiple Situation Study Model” was chosen among qualitative research methods.The reason for choosing this model can be stated as the suitability of the situation model to the nature of the study.
The general situation was evaluated in the students and the categories were formed by the expressions they gave according to the findings of this study, it was seen that a questionnaire contains more than one error.According to other communities, Turkish students have drawn the digestive system in a high proportion in relation to the kidney and intestine.These misconceptions, which have an epistemological origin, are not expected to be more common in Turkish students. Drawing of the digestive system after stomach as separate pipes is more common in Albanian and Bosnian students.This misconception (prima de perception) may be related to the concept of first perception.In addition, cultural misconceptions arising from language were also found.It is possible to see this situation especially in Bosnian students. Students use the term "boiling" instead of "digestion".