Belediye başkanlarının liderlik özellikleri ve çalışanların motivasyonu üzerine etkileri (Bodrum ve Milas belediyeleri örneği)
Künye
Karaca, Gizem. Belediye başkanlarının liderlik özellikleri ve çalışanların motivasyonu üzerine etkileri (Bodrum ve Milas belediyeleri örneği).Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019.Özet
Klasik kamu yönetimi anlayışında yer alan katı bürokrasi ile emir ve yönetme eğilimi zaman içerisinde tüm dünyada gerçekleşen yönetimsel dönüşüm çerçevesinde yerini liderlik etmeye, yönlendirmeye, yol göstermeye, yetki devretmeye, yetki paylaşmaya bırakmıştır. Gerek özel gerekse de kamu sektöründe kurum ve kuruluşlar, yöneticiden ziyade liderlik özelliklerine sahip, liderlik edebilen “lider yöneticiler” yetiştirmeyi amaç edinmiştir.Çünkü günümüz özel ya da kamu sektörü fark etmeksizin kuşkusuz ki en değerli sermaye insan faktörü ve insan aklıdır.İnsan aklının ve insan gücünün verimli bir şekilde yönlendirilebilmesi için iyi anlaşılmış olması, yetkinliklerinin iyi analiz edilmiş olması ve yetkinlikleri doğrultusunda iyi yönlendirilmiş olması gerekmektedir. Bu yönlendirme ise, lider yönetici ile mümkün olabilmektedir. Yetkinliği çerçevesinde iyi yönlendirilmiş çalışanlar için diğer bir itici güç, önemli faktör ise motivasyondur. Motivasyon, bir kimsenin içindeki potansiyeli ortaya çıkarabilmesi için, kendi içerisinde hissetmesi gereken onu güdüleyen bir durumdur. Liderler de, çalışanların motive olmalarını sağlayarak onların işlerinde beklenen performansı göstermelerine yardımcı olan kişilerdir. Çalışmamız hem kuramsal olarak liderlik ve motivasyon kavramlarını incelemektedir, hem de alan araştırması bulunan uygulamalı bir çalışmadır. Çalışmamızın kuramsal kısmında liderlik ve motivasyon tarihsel süreçten ele alınıp bilimsel gruplandırmaları dikkate alınarak incelenmiş olup, uygulama kısmının teorik alt yapısı oluşturulmuştur.
Uygulama bölümümüzde ise Bodrum ve Milas Belediyeleri birim müdürlerine 3 bölümden oluşan anket formları dağıtılmıştır. Anket formunun ilk kısmı belediye başkanının liderlik özelliklerinin çalışan tarafından algılanış düzeyini ölçmeye yöneliktir, ikinci kısmı belediye başkanının liderlik özelliklerine verilen önem düzeyini ölçmeye yöneliktir, üçüncü ve son kısım ise belediye başkanının liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonunu ne düzeyde etkilediğini ölçmeye yöneliktir. Çalışmanın son 4 sorusu ise çalışanları yaşı, eğitim durumu, kaç yıldır yönetici olduğu ve kaç yıldır belediye bünyesinde görev yapmakta olduğunu belirlemeye yöneliktir. Böylelikle liderlik özelliklerinin algılanışı, liderlik özelliklerine verilen önem ve motivasyonları üzerine etkisi bu değişkenler çerçevesinde de ele alınabilecektir. Bu araştırmanın amacı, belediye başkanlarının liderlik özelliklerinin belediye yöneticilerince algılanışı, verilen önem düzeyi ve bu durumun motivasyonları üzerine etkisinin saptanmasıdır. Böylelikle belediyelerde liderliğin önemine ve motivasyonu ne şekilde etkilediğine vurgu yapılarak önerilerde bulunmaktır. Rigid bureaucracy and the tendency to order and manage in the classic understanding of public administration in time left its place in the framework of global administrative transformation to leadership, guidance, direction, delegation, and authority- sharing. Organizations and institutions either in the private or public sector have the qualities of a leader rather than manager and have aimed to cultivate “leader directors” that can take the lead. Because today, no doubt the most valuable capital is the human factor and human intellect, regardless of private or public sectors. For human intellect and strength to be efficiently directed, it must be well understood, its competencies must be well analyzed, and it must be well directed in line with its competencies. This direction is possible with a leaderdirector.
Another propelling force and important factor for well-managed employees in the framework of their competencies is motivation. Motivation is a situation that stimulates someone and tenses their feeling to reveal their full potential. Leaders also are people who help employees demonstrate their expected performances in their work by motivating them. Our study both examines the theoretical concepts of leadership and motivation and is a practical study with field research. Leadership and motivation in the theoretic section of our study are discussed through the historical process and studied with consideration of scientific groupings, and the theoretical infrastructure for the application section is laid. Three survey forms were distributed to unit heads of the Bodrum and Milas Municipalities in our application section. The survey form’s first section deals with measuring the levels of perception by employees of the leadership qualities of the mayor. The second section measures the level of importance placed upon the mayors’ leadership qualities. The third and final section measures the extent to which the leadership qualities of the municipal mayors affects the motivation of employees. The final four questions of the study determine the age, education status, length of time as administrator, and length of time serving in the municipality for the employees. The effect of leadership qualities over perception, the importance provided to leadership qualities, and motivations can thus be discussed in the framework of these variables. The purpose of this research is to determine the effect of the leadership qualities of municipal mayors over the perceptions of municipal directors, the level of importance provided, and the motivations of this situation. Recommendations are made, placing emphasis on the way leadership in the municipalities affects the importance and motivation of leadership.