Zaman yönetimi ve performans değerlendirme arasındaki ilişkinin öz değerleme ile tespit edilmesi: İstanbul ilinde bir araştırma.
Citation
Ünal, Arzu. Zaman yönetimi ve performans değerlendirme arasındaki ilişkinin öz değerleme ile tespit edilmesi: İstanbul ilinde bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019.Abstract
Etkin zaman yönetimi; doğru işi, doğru zamanda, doğru şekilde ve doğru yerde yapmaktır. Performans değerlendirme ise; işgörenin işletmeye kattığı değerin ölçülmesidir. Zamanın iyi yönetilmesi işgörenin performansını, işletmenin de verimliliğini arttırır. Bu çalışmada, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri incelenmiş olup otel işgörenlerinin zaman yönetimi konusundaki beklenti ve görüşleri dikkate alınarak zaman yönetimi ve performans değerlendirme arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada önce bu konulardaki alan yazın incelenmiş ve teorik bir alt yapı oluşturulmuştur. Daha sonra zaman yönetimi ve performans arasındaki ilişkiyi belirlemek için işgörenlere anket uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Formun birinci bölümü katılımcılara ilişkin demografik bilgilerden, ikinci bölümü zaman yönetimiyle ilgili, üçüncü bölümü ise performans yönetimiyle ilgili sorulardan oluşmaktadır. Toplanan veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel analizler ( Yüzde, frekans, t-testi, tek yönlü ANOVA ve Korelasyon) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda işgörenlerin zamanı doğru yönettikleri taktirde performanslarının olumlu yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Effective time management; to do the right job, at the right time, in the right way and in the right place. Performance evaluation; is the measurement of the value added to the enterprise. Good management of time increases the performance of the employee and the efficiency of the enterprise. In this study, 4 and 5 star hotels are examined and the relationship between time management and performance evaluation is investigated by considering the expectations and opinions of hotel employees about time management. In the study, the literature on these subjects was first examined and a theoretical background was established. Afterwards, a questionnaire was applied to employees to determine the relationship between time management and performance. The questionnaire used in the research consists of three parts. The first part of the form consists of demographic information about the participants, the second part is about time management and the third part is about performance management. Descriptive statistical analyzes (Percent, frequency, t-test, one-way ANOVA and Correlation) were used to evaluate the collected data. As a result of the research, it was determined that the performance of the employees is positively affected if they manage the time correctly.