The effect of physically effective Neutral Detergent Fiber on milk composition and milk yield
Abstract
This study aims to examines the effect of the physically effective Neutral Detergent Fiber (peNDF) value of
the roughage on milk composition and milk yield. Physically effective NDF varies depending on the particle length
of the roughage and the amount of structural and non-structural carbohydrates in the ration. The quality, quantity,
and particle length of the roughage are extremely important for rumen health. The longer the particle length of
the roughage is, the more the cow ruminates and produces more saliva. The produced saliva is used to balance the
rumen pH. It is aimed to protect rumen and animal health, to improve milk production and fertility, and to make
more efficient animal husbandry with the optimum preparation of the physically effective NDF levels in the ration.
Providing the balance of energy, protein, and fiber required by cows in the early lactation period, maximizing the
microbial yield and protecting the rumen health are possible with the optimum NDF in the ration. In this period,
it is aimed to maintain the lactation peak by promoting dry matter intake. In our study, it was observed that the
difference between farms was significant for the milk composition properties of peNDF content and the number of
somatic cells (P<0.001). It has been determined that the difference between farms on the impact of peNDF value on
daily milk yield is was not significant. Bu çalışmanın amacı kaba yemin fiziksel etkin Nötral Deterjan Lif değerinin süt bileşimi ve süt verimi üzerine
etkisini incelemektir. Fiziksel etkin NDF kaba yemin partikül uzunluğuna ve rasyondaki yapısal olan ve olmayan
karbonhidratların miktarına bağlı olarak değişmektedir. Rumen sağlığı açısından kaba yemin kalitesi, miktarı ve
partikül uzunluğu son derece önemlidir. Kaba yemin partikül uzunluğu ne kadar artar ise inek o kadar fazla geviş
getirir ve daha fazla tükrük üretir. Üretilen tükrük rumen pH’sını dengelemede kullanılmaktadır. Rasyondaki fiziksel
etkin NDF düzeyinin optimum şekilde hazırlanması ile rumen ve hayvan sağlığının korunması, süt ve döl veriminin
iyileştirilmesi ve daha verimli bir hayvancılık yapılması amaçlanmaktadır. Erken laktasyon dönemindeki ineklerin
ihtiyacı olan enerji, protein ve lif dengesinin sağlanması ile mikrobiyal verimin en üst düzeye çıkarılması ve rumen
sağlığını koruması rasyondaki optimum NDF ile mümkündür. Bu dönemde kuru madde alımının teşvik edilmesi ile
laktasyon pikinin sürdürülmesi hedeflenmektedir. Çalışmamızda peNDF içeriğinin süt bileşimi özellikleri ve somatik
hücre sayısı için işletmeler arası farklılığın önemli olduğu görülmüştür (p<0,001). peNDF değerinin süt verimi
üzerinde işletmeler arası farklılığın önemsiz olduğu tespit edilmiştir.