Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzgürel, Gizem
dc.contributor.authorŞahin, Songül Kılınç
dc.date.accessioned2023-03-01T11:17:14Z
dc.date.available2023-03-01T11:17:14Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn2528-9535
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.26466/opus.899296
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/12905
dc.descriptionÖzgürel, Gizem (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractSon dönemlerde teknolojideki heyecan verici gelişmelerden biri de turizm sektöründeki robot kullanımının yaygınlaşmasıdır. Robotların sağlık, ilaç, kimya, gıda ve tarım endüstrilerinde bir işçi gibi çalıştırılmalarının yanı sıra turizm sektöründe de benzer şekilde çalıştırılmaya başlandığı görülmektedir. Günümüzde turizm işletmeleri iş süreçlerinde teknolojiyi kullanmadıkça başarılı olamazlar. Diğer sektörler gibi yiyecek-içecek sektörü de Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörler arasında yer almaktadır. Bu kriz, gıda sektöründeki tüm işletmeler için yeni bir çağın başlangıcı olmuştur. Covid-19, insanlar birbirleriyle temas ettiğinde yayılan, oldukça bulaşıcı etkiye sahip bir virüs türüdür. Bu nedenle, yiyecek-içecek işletmeleri için insan temasının en düşük seviyede tutulmasını sağlayan robot teknolojisinin etkin bir şekilde kullanımı daha da önemli hale gelecektir. Bu çalışmanın öncelikli amacı, robot-insan etkileşimi, turizm sektöründe robotların kullanım alanı özellikle yiyecekiçecek sektöründe robot şeflerin ve robot garsonların mevcut durumu ve geleceğe yönelik eğilimlerine yer vermektir. Çalışma amacı doğrultusunda, konuyla ilgili turizm alan yazını incelenerek ikincil veri olan daha önceki araştırmalardan yararlanılarak derleme yoluyla gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler (turizmde robotlar, robotlaşma, robot-insan etkileşimi örnekleri vb.) ile google, google scholar ve science direct’te son yıllarda yapılan çalışmalar taranmış, sektör uygulamaları derlenmiştir. Araştırma sonuçları kapsamında, turizm sektöründe robotların kullanım alanlarının giderek artacağı görülmektedir. Yiyecek-içecek sektörü de turizm sektörünün bir alt kolu olarak gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle, yakın gelecekte yiyecek-içecek sektöründe de robot garsonlar, robot şefler gibi çalışanları görme ihtimalimiz artmaktadır.en_US
dc.description.abstractOne of the most exciting technological developments within the tourism sector in recent years has been the increased prevalence of robots. Robots can be employed as an employee in the tourism sector along with health, medicine, chemistry, food and agriculture industries. Nowadays, unless tourism firms use to technology in their works process they cannot be succesful. Like other sectors (for example education, travel, entertainment etc.), the food and beverage sector is among the sectors most affected by the Covid19 pandemic. The Covid-19 pandemic crisis has started a new epoch in the food industry. Covid-19 is a type of virus with a highly contagious effect that spreads when people come into contact with each other. Therefore, the implication of the robot technologies which proves untouched by human hand, will become more significant for the food service industry. The primary aim of the present study is to discuss the human-robot interaction, the current situation of robot technology in tourism sector, especially the use of robot chef, and robot waiters in food and beverage businesses and future trends. For this study, the tourism literature on the subject was examined and a review was made using the secondary studies, which were secondary data. Reference search includes searching with keywords (robots in tourism, robotics, robot-human interaction eg.) from published journals, research reports and studies in google, google scholar and science direct recent years. Within the scope of the study results, the use of robots will increase in the tourism sector in future. The food and beverage sector, as a sub-branch of the tourism sector, is directly affected by the developments. For this reason, robots can be employed as a waiter robots or chef robots in food and beverage business in the near future.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezien_US
dc.relation.isversionof10.26466/opus.899296en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectRobot-İnsan Etkileşimien_US
dc.subjectRobot Şefler-Garsonlaren_US
dc.subjectYiyecek-İçecek Sektörüen_US
dc.subjectCovid-19en_US
dc.subjectTurizmde Robotlaren_US
dc.subjectHuman-Robot Interactionen_US
dc.subjectRobot Chefs-Waitersen_US
dc.subjectFood and Beverage Sectoren_US
dc.subjectRobots in Tourismen_US
dc.titleTurizmde robotlaşma: Yiyecek-içecek sektöründe robot şefler ve robot garsonlaren_US
dc.title.alternativeRobotics in the tourism: Robot chefs and robot waiters in food-beverage sectoren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalOPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1161-3721en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-3510-9220en_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.issueYönetim ve Organizasyon Özel Sayısıen_US
dc.identifier.startpage1849en_US
dc.identifier.endpage1882en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster