Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKıralan, Mustafa
dc.contributor.authorKıralan, Sündüz Sezer
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn1300-8943
dc.identifier.issn2791-6375
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.53471/bahce.1315055
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1209668
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13884
dc.description.abstractHavran Siyah İnciri 2023 yılında coğrafi işaret almış, Balıkesir ili Havran ilçesinde yetişen mor-siyah renkli bir incirdir. Bu çalışmada, kendine özgü tatlı ve meyvemsi duyusal özellikleri baskın olan bu incirin şeker bileşimi ve uçucu aroma bileşimi belirlenmiştir. Şeker içeriği zengin olan bu incirin şeker bileşimini ağırlıklı olarak früktoz (66,71 gL?¹) ve glikoz (65,74 gL?¹) oluşturduğu belirlenmiştir. Havran Siyah İncirinde meyvemsi duyusal hisleri uçucu aroma bileşenleri oluşturmaktadır. Bu meyvemsi duyusal hisler, alkoller ve esterler grubunda yer alan bileşenlerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Alkol grubunda yer alan 3-metil-1-butanol ve 2-metil-1-bütanol bileşenler içerisinde en fazla oranda yer alırken, ester grubunda etil-2-metil bütirat baskın bileşen olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractHavran Black Fig is a purple-black fig grown in Havran district of Balikesir province, which received geographical indication in 2023. Sugar composition and volatile aroma composition of this fig, which has its own sweet and fruity sensory feelings, were determined. The sugar composition of this fig, which has a sweet taste, mainly consists of fructose (66.71 gL-1) and glucose (65.74 gL-1). In Havran Black Fig, fruity sensory attributes are occured by volatile aroma components. These fruity attributes are related with alcohols and esters group present in fig. 3-methyl-1-butanol and 2-methyl-1-butanol in the alcohol group were the most common components, ethyl-2-methyl butyrate was the dominant component in the ester group.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofBahçeen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTaze İnciren_US
dc.subjectŞeker Bileşimien_US
dc.subjectUçucu Aroma Bileşimien_US
dc.subjectFicus Caricaen_US
dc.subjectFresh Figen_US
dc.subjectSugar Compositionen_US
dc.subjectVolatile Aroma Compositionen_US
dc.titleHavran siyah incirinin (Ficus carica) şeker ve uçucu aroma bileşimien_US
dc.title.alternativeSugar and volatile aroma composition of Havran Siyah İnciren_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume52en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage89en_US
dc.identifier.endpage94en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1209668en_US
dc.identifier.doi10.53471/bahce.1315055


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster