Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSarıoğlan, Mehmet
dc.contributor.authorBakan, Raşit
dc.contributor.authorDeveci, Bilal
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:23Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:23Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2023.308
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1185906
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14021
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı, İstanbul ilindeki butik üretim gerçekleştiren yiyecek içecek işletme yöneticilerinin, talep tahmin yöntemlerine karşı bilgi düzeylerini belirleyerek, günümüzde giderek önemi artan bu konunun değerine vurgu yapmak ve literatürde yer alan boşluğa katkı sağlamak olacaktır. Talep tahmini, bir ürün veya hizmet için gelecek dönemlerde oluşabilecek talebin geçmiş dönemlere ait verileri temel alarak, belirlenme çabasıdır. Talep tahmini birçok alanda olduğu gibi yiyecek içecek işletmeleri içinde iyi bir planlamanın anahtarıdır. Özellikle işletmeler, müşteri tahminlerini doğru yapabilirse planlama süreçlerini en verimli şekilde düzenleyerek, büyük oranda maliyet ve iş gücünden istifade etmiş olacaktır. Bu bağlamda, yiyecek içecek işletmelerinde talep tahmin yöntemlerinin önemi, her geçen gün giderek artmaktadır. Yapılan bu çalışma ile disiplinler arası kullanımı olan talep tahmin yöntemlerinin, butik üretim yapan yiyecek içecek işletmeleri bünyesindeki bilinirliği ve uygulanabilirliği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, talep tahmin yöntemlerinin bilinirliğini ve uygulanabilirliğini belirlemek amacıyla fenomenoloji (olgubilim) araştırma desene ekseninde oluşturulmuş, 10 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formları, butik üretim gerçekleştiren 30 yiyecek içecek işletmesi yöneticilerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler sonucunda talep tahmini üzerine katılımcıların bilgi düzeylerinin dar kapsamlı olduğu ve talep tahmin yöntemleri hakkında bilgilerinin olmadığı görülmüştür.en_US
dc.description.abstractThe main purpose of this study will be to emphasize the value of this issue, which is becoming increasingly important today, and to contribute to the gap in the literature, by determining the level of knowledge of the food and beverage business managers who carry out boutique production in the province of Istanbul against demand forecasting methods. Demand forecasting is an effort to determine the demand that may occur in the future for a product or service, based on data from past periods. Demand forecasting is the key to good planning in food and beverage businesses, as in many areas. In particular, if businesses can make accurate customer forecasts, they will greatly benefit from cost and labor by arranging their planning processes in the most efficient way. In this context, the importance of demand forecasting methods in food and beverage businesses is increasing day by day. With this study, it has been tried to determine the awareness and applicability of demand forecasting methods, which have interdisciplinary use, in boutique production food and beverage businesses. In this direction, a semi-structured interview form consisting of 10 questions, created on the axis of phenomenology (phenomenology) research design, was used in order to determine the awareness and applicability of demand forecasting methods. Semi-structured interview forms were applied to the managers of 30 food and beverage businesses that carry out boutique production. As a result of the data obtained, it was seen that the knowledge level of the participants on demand forecasting was narrow and they did not have knowledge about demand forecasting methods.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofJournal of gastronomy, hospitality and travel (Online)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTalepen_US
dc.subjectTalep Tahminien_US
dc.subjectYiyecek İçecek Endüstrisien_US
dc.subjectButik Üretimen_US
dc.subjectDemanden_US
dc.subjectDemand Forecastingen_US
dc.subjectFood And Beverage Industryen_US
dc.subjectBoutiqueen_US
dc.titleYiyecek içecek işletmelerinde talep tahmin yöntemlerinin uygulanabilirliği (butik işletmelerde bir uygulama)en_US
dc.title.alternativeDemand forecasting methods in food and beverage businesses (an application in boutique businesses)en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage879en_US
dc.identifier.endpage891en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempKırklareli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Kırklareli, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Balıkesir, Türkiye Kırklareli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Kırklareli, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1185906en_US
dc.identifier.doi10.33083/joghat.2023.308


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster