Biberiyenin yağ bileşenlerinin belirlenmesi ve bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Künye
Narlıoğlu, Engin. Biberiyenin yağ bileşenlerinin belirlenmesi ve bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024.Özet
Biberiye Orta Çağdan günümüze başta tıp olmak üzere parfüm, gıda, ilaç, vb. birçok alanda kullanıldığı tarihi kaynaklardan bilinmektedir. Özellikle tıpta antioksidan, antikanser, antidiyabetik, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antifungal, yara iyileştirici, vb. birçok kullanımı mevcuttur. Biberiyenin birçok kullanımı antioksidan özelliklerinin sayesinde gerçekleşmektedir. Antioksidan özelliklerinin kaynakları arasında ise içerdiği, karnosik asit, karnosol, kafeik asit, rosmarinik asit sebebiyle gerçekleşmektedir. Biberiyenin yağları ise oldukça popüler olup, başlıca antioksidan olarak kullanıma sahiptir. Bu çalışma kapsamında Bandırma- Balıkesir yöresinden Eylül ayı içerisinde toplanan biberiye örneklerinin sabit yağları ve uçucu yağları soxhlet ve Clevenger ekstraksiyon sistemleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen yağların karekterizasyonu GC-MS yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Biyolojik özelliklerinin incelenmesi ise DNA koruma aktivitesi tespiti, antioksidan analizleri; DPPH yöntemi, toplam fenolik madde, toplam flavonoid miktarı, CUPRAC yöntemi ile belirlenmiştir. Bu çalışma, Fitokimya literatürüne birçok konuda yararlı katkılar sağlamıştır. Rosemary has been used in medicine, perfume, food, medicine, etc. from the Middle Ages to the present day. It is known from historical sources that it is used in many areas. Especially in medicine, it is used as antioxidant, anticancer, antidiabetic, anti inflammatory, antimicrobial, antifungal, wound healing, etc. It has many uses. Many uses of rosemary are thanks to its antioxidant properties. Among the sources of its antioxidant properties are the carnosic acid, carnosol, caffeic acid and rosmarinic acid it contains.
Rosemary oils are very popular and are used primarily as antioxidants. Within the scope of
this study, volatile oils and essential oils of rosemary samples collected from Bandırma-Balıkesir region in September were obtained using soxhlet and Clevenger extraction systems. Characterization of the obtained oils was carried out by GC-MS methods. Examination of biological properties includes DNA protection activity detection, antioxidant analysis; The amount of total phenolic substances total flavonoids, DPPH radical assay and the CUPRAC method. This study has made useful contributions to the Phytochemistry literature on many subjects.