Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇiçek, Baki
dc.contributor.authorNarlıoğlu, Engin
dc.date.accessioned2024-08-16T08:07:23Z
dc.date.available2024-08-16T08:07:23Z
dc.date.issued2024en_US
dc.date.submitted2024
dc.identifier.citationNarlıoğlu, Engin. Biberiyenin yağ bileşenlerinin belirlenmesi ve bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15026
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBiberiye Orta Çağdan günümüze başta tıp olmak üzere parfüm, gıda, ilaç, vb. birçok alanda kullanıldığı tarihi kaynaklardan bilinmektedir. Özellikle tıpta antioksidan, antikanser, antidiyabetik, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antifungal, yara iyileştirici, vb. birçok kullanımı mevcuttur. Biberiyenin birçok kullanımı antioksidan özelliklerinin sayesinde gerçekleşmektedir. Antioksidan özelliklerinin kaynakları arasında ise içerdiği, karnosik asit, karnosol, kafeik asit, rosmarinik asit sebebiyle gerçekleşmektedir. Biberiyenin yağları ise oldukça popüler olup, başlıca antioksidan olarak kullanıma sahiptir. Bu çalışma kapsamında Bandırma- Balıkesir yöresinden Eylül ayı içerisinde toplanan biberiye örneklerinin sabit yağları ve uçucu yağları soxhlet ve Clevenger ekstraksiyon sistemleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen yağların karekterizasyonu GC-MS yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Biyolojik özelliklerinin incelenmesi ise DNA koruma aktivitesi tespiti, antioksidan analizleri; DPPH yöntemi, toplam fenolik madde, toplam flavonoid miktarı, CUPRAC yöntemi ile belirlenmiştir. Bu çalışma, Fitokimya literatürüne birçok konuda yararlı katkılar sağlamıştır.en_US
dc.description.abstractRosemary has been used in medicine, perfume, food, medicine, etc. from the Middle Ages to the present day. It is known from historical sources that it is used in many areas. Especially in medicine, it is used as antioxidant, anticancer, antidiabetic, anti inflammatory, antimicrobial, antifungal, wound healing, etc. It has many uses. Many uses of rosemary are thanks to its antioxidant properties. Among the sources of its antioxidant properties are the carnosic acid, carnosol, caffeic acid and rosmarinic acid it contains. Rosemary oils are very popular and are used primarily as antioxidants. Within the scope of this study, volatile oils and essential oils of rosemary samples collected from Bandırma-Balıkesir region in September were obtained using soxhlet and Clevenger extraction systems. Characterization of the obtained oils was carried out by GC-MS methods. Examination of biological properties includes DNA protection activity detection, antioxidant analysis; The amount of total phenolic substances total flavonoids, DPPH radical assay and the CUPRAC method. This study has made useful contributions to the Phytochemistry literature on many subjects.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiberiyeen_US
dc.subjectSabit Yağen_US
dc.subjectUçucu Yağen_US
dc.subjectSoxhlet Ekstraksiyonuen_US
dc.subjectDNA Koruma Aktivitesien_US
dc.subjectGC-MSen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectRosemaryen_US
dc.subjectEssential Oilen_US
dc.subjectVolatile Oilen_US
dc.subjectSoxhlet Extractionen_US
dc.subjectDNA Protection Activityen_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.titleBiberiyenin yağ bileşenlerinin belirlenmesi ve bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of oil components of rosemary and examination of some biological propertiesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster