Vanilya baharatı ve kullanım alanları üzerine bir araştırma
Özet
Birçok ülke, coğrafi şartların uygunluğu
sayesinde nadir olarak yetişen bitkilere sahiptir.
Az bulunan ve kıymetli olan baharatlar;
öncelikle yiyeceklere ve içeceklere farklı tat ve
koku sağlamakta, diğer bir yandan da ticari
olarak ülke ekonomilerine katkı sağlamaktadır.
Bu bitkilerin baharat haline dönüştürme
süreçleri geleneksel veya modern şekilde
yapılmaktadır. İnsanlar tarafından genel olarak
baharat, kelime çağrışımı itibariyle; acı, tuzlu,
ferahlatıcı vb. his uyandırmaktadır. Fakat
vanilya dondurma, çikolata, tatlı, pasta ve
şekerlemelerde kullanılan bir baharat olma
özelliği taşımaktadır. Ayrıca vanilya ilaç,
kozmetik, parfüm gibi endüstrilerde de
kullanılmaktadır. Bu çalışmada vanilya
bitkisinin genel özelliklerine, ait olduğu orkide
ailesine, kullanılabilir bir baharat olması için
geçirdiği sürece, üretilebilen türün endüstriye
olan katkısına, vanilyanın çeşitlerine, kullanım
alanlarına ve vanilinin nasıl üretildiğine, vanilya
ve vanilin arasındaki farklılığa yer verilecektir. Many countries are of rare plants growing
thanks to geographial conditions. Spices which
are rare and precious not only primarily
provide different flavour and aroma to food
and beverages but also commercially contribute
to the economy of the country. The
transformation of these plants into the spice is
made throught traditional or contemporary
methods. As a term association, spice generally
evokes bitter, salty and refreshing feelings on
people. On the other hand, vanilla is also a
spice that can be used in ice-cream, chocolate,
dessert, pastry, and confectionery. Also, vanilla
is utilized in sector such as medicine, cosmetic
and parfume. The purpose of this study is to
discuss the general characteristics of vanilla, the
orchid plant family it belongs to, its
tranformation process to be a spice, the
contribution of vanilla type that can be
produced in to the industry, the types of
vanilla, its areas of usage, how vanilla is
produced and differences between vanilla and
vanilin.