Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDeveci, Bilal
dc.contributor.authorTürkmen, Serkan
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.date.accessioned2025-02-12T09:53:46Z
dc.date.available2025-02-12T09:53:46Z
dc.date.issued2016en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4177
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15987
dc.descriptionAvcıkurt, Cevdet (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBirçok ülke, coğrafi şartların uygunluğu sayesinde nadir olarak yetişen bitkilere sahiptir. Az bulunan ve kıymetli olan baharatlar; öncelikle yiyeceklere ve içeceklere farklı tat ve koku sağlamakta, diğer bir yandan da ticari olarak ülke ekonomilerine katkı sağlamaktadır. Bu bitkilerin baharat haline dönüştürme süreçleri geleneksel veya modern şekilde yapılmaktadır. İnsanlar tarafından genel olarak baharat, kelime çağrışımı itibariyle; acı, tuzlu, ferahlatıcı vb. his uyandırmaktadır. Fakat vanilya dondurma, çikolata, tatlı, pasta ve şekerlemelerde kullanılan bir baharat olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca vanilya ilaç, kozmetik, parfüm gibi endüstrilerde de kullanılmaktadır. Bu çalışmada vanilya bitkisinin genel özelliklerine, ait olduğu orkide ailesine, kullanılabilir bir baharat olması için geçirdiği sürece, üretilebilen türün endüstriye olan katkısına, vanilyanın çeşitlerine, kullanım alanlarına ve vanilinin nasıl üretildiğine, vanilya ve vanilin arasındaki farklılığa yer verilecektir.en_US
dc.description.abstractMany countries are of rare plants growing thanks to geographial conditions. Spices which are rare and precious not only primarily provide different flavour and aroma to food and beverages but also commercially contribute to the economy of the country. The transformation of these plants into the spice is made throught traditional or contemporary methods. As a term association, spice generally evokes bitter, salty and refreshing feelings on people. On the other hand, vanilla is also a spice that can be used in ice-cream, chocolate, dessert, pastry, and confectionery. Also, vanilla is utilized in sector such as medicine, cosmetic and parfume. The purpose of this study is to discuss the general characteristics of vanilla, the orchid plant family it belongs to, its tranformation process to be a spice, the contribution of vanilla type that can be produced in to the industry, the types of vanilla, its areas of usage, how vanilla is produced and differences between vanilla and vanilin.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.14687/jhs.v13i3.4177en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBitkien_US
dc.subjectBaharaten_US
dc.subjectVanilyaen_US
dc.subjectVanillinen_US
dc.subjectPlanten_US
dc.subjectSpiceen_US
dc.subjectVanillaen_US
dc.subjectVanilinen_US
dc.titleVanilya baharatı ve kullanım alanları üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeVanilla spice and investigation on areas of usageen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalInternational Journal of Human Sciencesen_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-3125-6917en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-0921-6102en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9169-9763en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage5341en_US
dc.identifier.endpage5350en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster