Güney Marmara bölgesinde üretilen bazı balların antimikrobiyal, antioksidan aktivitelerinin, pestisit ve antibiyotik kalıntılarının incelenmesi
Künye
Polat, İbrahim. Güney Marmara bölgesinde üretilen bazı balların antimikrobiyal, antioksidan aktivitelerinin, pestisit ve antibiyotik kalıntılarının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.Özet
Türkiye'nin Güney Marmara bölgesinden toplanan bal örneklerinin Campylobacter jejuni ATCC 33291, Enterobacter aerogenes NRRL 3567, Escherichia coli ATCC 25292, Klebsiella pneumoniae (klinik izolat), Listeria monocytogenes ATCC 7644, Proteus vulgaris NRRL 123, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Serratia marcescens (klinik izolat), Shigella sonnei ATCC 25931, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Candida albicans (klinik izolat), Candida albicans ATCC 10231, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Penicillium expansum, Penicillium lanosum, Alternaria alternata'ya karşı antibakteriyel ve antifungal aktivite özellikleri belirlenmiştir. Ballar, filamentöz funguslar hariç test edilen organizmalara karşı 250-375 mg/ml arasında antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Diğer taraftan balların antioksidan aktiviteleri, DPPH üzerinden serbest radikal süpürücü etki tayinine göre saptanmıştır. Antioksidan aktivite 9,12 ± 0,26 ve 73,58 ± 0,47 aralığında bulunmuş ve DPPH solüsyonunun % inhibisyonu olarak ifade edilmiştir. Ayrıca bal örneklerinin pestisit ve antibiyotik kalıntı analizleri, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Gıda Kontrol Laboratuarı'nda yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre analizlenebilen pestisit ve antibiyotiklerden herhangi birinin kalıntısına rastlanılmamıştır. The antibacterial and antifungal activity characteristics of honey samples collected from Southern Marmara region in Turkey were examined against Campylobacter jejuni ATCC 33291, Enterobacter aerogenes NRRL 3567, Escherichia coli ATCC 25292, Klebsiella pneumoniae (clinical isolate), Listeria monocytogenes ATCC 7644, Proteus vulgaris NRRL 123, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Serratia marcescens (clinical isolate), Shigella sonnei ATCC 25931, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Candida albicans (clinical isolate), Candida albicans ATCC 10231, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Penicillium expansum, Penicillium lanosum, Alternaria alternata. The honeys exhibited antimicrobial activity in the 250-375mg/ml range against the organisms that were tested except for the filamentous fungi. On the other hand, antioxidan activities of the honeys were determined by 2,2-diphenyl-1-picryl hidrazine (DPPH) radical-scavenging assay. Antioxidan activity expressed as % inhibition of a solution of DPPH, ranged between 9,12 ± 0,26 and 73,58 ± 0,47. Moreover, the analyses of pesticide and antibiotic residues of honey samples were carried out in Ege University Center for R D and Pharmacokinetic Applications Food Control Laboratory. The received results show that no analysable pesticide or antibiotic residue was determined.