Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDündar, Ekrem
dc.contributor.authorBaş, Büşra
dc.date.accessioned2016-08-26T10:32:44Z
dc.date.available2016-08-26T10:32:44Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016en
dc.identifier.citationBaş, Büşra. Zeytin Açil-KoA bağlanma proteininin moleküler karakterizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/2907
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractZeytin (Olea europaea L.) her dem yeşil, uzun ömürlü, Akdeniz iklimine özgü ve tanen, uçucu yağlar, organik asitler ile rezin açısından zengin bir ağaç türüdür. Bu çalışmada zeytin mevye cDNA kütüphanesinden elde edilen tahmini Açil-KoA bağlanma proteininin (ACBP) karakterizasyonu ve genin işlevinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. ACBP’nin bitkilerde dört sınıfa ayrılır, moleküler ağırlığı yaklaşık 10 - 73 kDa arasında değişir, hidrofobiktir ve stres yanıtı, bitki embriyo gelişimi, yaprak yaşlanması, patojen direnci ile lipid metabolizmasında rol alır. Zeytin Açil-KoA bağlanma proteininin (OeACBP) biyoinformatik analizi için nükleotid ve protein BLAST, BioEdit, FinchTV, CLC Genomics Workbench, Primer3, SOSUI, SignalP ve TMHMM programları kullanılmış, moleküler karakterizasyon çalışmaları için ise polimorfizm, anlık gösterimli (real-time) PCR, klonlama, transformasyon ve Western Blot yöntemleri uygulanmıştır. Biyoinformatik analizler sonucunda OeACBP’nin; 88 aminoasitten oluşan ve en çok glutamik asit, alanin ile lizin içeren, 10 kDa moleküler ağırlığında, hidrofobik, optimum pH değeri 5.85 olan bir protein olduğu tespit edilmiştir. Moleküler karakterizasyon çalışmaları sonucunda OeACBP geninin polimorfik olduğu ve en çok meyvede ifade edildiği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractOlive (Olea europaea L.) is an evergreen perennial tree that is special to Mediterranean climate and rich in tannins, essential oils, organic acids and resins. In this study it was aimed to characterize a putative acyl KoA binding protein (ACBP) that was obtained from a fruit cDNA library, and determine its function. In plants, ACBP contains four classes. The proteinn is hydrophobic and its molecular weight varies from 10 to 73 kDa. The gene has functions in stress response, plant embryo development, leaf aging, patogen resistance and lipid metabolism. BioEdit, FinchTV, CLC Genomics Workbench, Primer3, SOSUI, SignalP and TMHMM nucleotid and protein BLAST programs were utilized for bioinformatic analyses of ACBP while polimorphism, real time PCR, cloning, transformation and Western Blot analyses were applied for molecular characterization studies. The bioinformatic analysis revealed that OeACBP was a protein consisting of 88 amino acids (most of the amino acids were glutamic acid, alanine and lysine), 10 kDa molecular weight, hydrofobic, with an optimum pH of 5.85. Molecular characterization studies established that OeACBP was polymorphic and it was expressed the most in fruit.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZeytinen_US
dc.subjectOlea Europaea L.en_US
dc.subjectAçil KoA Bağlanma Proteinien_US
dc.subjectACBPen_US
dc.subjectOliveen_US
dc.subjectOlea Europaea L.
dc.subjectAcyl KoA Binding Protein
dc.titleZeytin Açil-KoA bağlanma proteininin moleküler karakterizasyonuen_US
dc.title.alternativeMolecular characterization of olive Açil-KoA binding protein
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.tubitakinfo:eu-repo/grantAgreement/TUBITAK/110O108en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster