Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorZararsız, İsmail
dc.contributor.authorKuş, İlter
dc.contributor.authorDavarer, Mürsel
dc.contributor.authorKuş, Murat Abdulgani
dc.contributor.authorKaman, Dilara
dc.contributor.authorSarsılmaz, Mustafa
dc.date.accessioned2019-05-16T19:38:16Z
dc.date.available2019-05-16T19:38:16Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1300-2945
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/4787
dc.descriptionKuş, İlter (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada testis dokusu üzerine omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkisi biyokimyasal düzeyde araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Toplam 16 adet Wistar-Albino cinsi erişkin erkek sıçan 2 gruba ayrılarak incelendi. Grup I’deki sıçanlar kontrol grubu olarak alındı ve sadece intragastrik gavaj ile serum fizyolojik verildi. Grup II’deki sıçanlara ise, 400 mg/kg dozundaki ?-3 yağ asiti intragastrik gavaj yoluyla günlük olarak verildi. Altı haftalık deney süresi sonunda tüm sıçanlar dekapitasyon yöntemiyle öldürüldü. Hayvanlardan alınan testis doku örneklerinde superoksit dismutaz, Glutatyon peroksidaz, malondialdehit aktiviteleri spektrofotometrik olarak tayin edildi. Ayrıca kan testosteron düzeyleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda, ?-3 yağ asidi verilen sıçanlarda superoksit dismutaz, Glutatyon peroksidaz düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artarken, malondialdehit düzeylerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edildi. Ayrıca omega-3 yağ asidi verilen sıçanların kan testosteron düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış görüldü. Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan testis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.en_US
dc.description.abstractObjectives: In this study, the protective effect of omega-3 fatty acids on testicular tissue was aimed to investigate at biochemical levels. Materials and methods: Totally, 16 adult male Wistar rats were divided into two groups. Rats in Group I were used as control and only saline was given by intragastric gavage. Rats in Group II, 400 mg/kg dose #969;-3 fatty acids were given daily by intragastric gavage. At the end of the six-week experimental period, all rats were killed by decapitation. The testicular tissue specimens taken from animals, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, malondialdehyde, enzyme activities were measured spectrophotometrically. In addition, blood testosterone levels were examined. Results: In our study, #969;-3 fatty acids in rats were given a statistically significant increase in the levels of superoxide dismutase, and glutathione peroxidase a statistically significant decrease in malondialdehyde levels were determined when compared to control group. In addition, #969;-3 fatty acids in rats given a statistically significant increase in blood testosterone levels were observed. Conclusion: We concluded that #969;-3 fatty acid had favorable effects in rat testis tissue by preventing oxidative damage and increasing the level of testosterone.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCerrahien_US
dc.subjectω-3 Yağ Asitien_US
dc.subjectTestisen_US
dc.subjectTestosteronen_US
dc.subjectSıçanen_US
dc.subjectΩ-3 Fatty Acidsen_US
dc.subjectTesticleen_US
dc.subjectTestosteroneen_US
dc.subjectRaten_US
dc.titleOmega-3 yağ asitlerinin sıçan testis dokusu üzerine koruyucu etkilerien_US
dc.title.alternativeThe protective effects of omega-3 fatty acids on rat testicular tissueen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalDicle Tıp Dergisien_US
dc.contributor.departmentTıp Fakültesien_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage382en_US
dc.identifier.endpage386en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster