Balıkesir ilinde semt pazarlarında satışa sunulan yoğurtların fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması
Özet
Bu çalışmada, Balıkesir ilinde geleneksel yöntemlerle üretilen ve semt pazarlarında
satışa sunulan yoğurt örneklerinin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin Türk
Gıda Kodeksi’ne uygunluğu araştırıldı. Semt pazarlarından toplanan 50 yoğurt
örneğinin yağsız kurumadde, yağ, protein, titrasyon asitliği ve pH değerleri sırasıyla;
%12,07, %3,06, %4,11, %1,31 ve %4,11 olarak tespit edildi. Örneklerde Koliform, E.
coli ve küf/maya sayıları ise sırasıyla 140 EMS/g, 112 EMS/g ve 3,47 log kob/g olarak
tespit edildi. Örneklerde laktokok sayısı 7,89 log kob/g ve laktobasil sayısı ise 7,64 log
kob/g olarak saptandı. Diğer yandan örneklerin hiçbirinde önemli gıda patojenleri
olan Salmonella spp., Listeria monocytogenes ve Staphylococcus aureus
belirlenmemiştir. Çalışmamızda elde edilen bulgulara göre %14’ü yağsız kurumadde,
%10’unu Koliform bakteri, %8’i E. coli ve % 52’si de maya/küf sayıları yönünden Türk
Gıda Kodeks’i Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne (2001*; 2009) uygun olmadığı
görülmüştür. Sonuç olarak yoğurt örneklerinde patojen mikroorganizma tespit
edilmemiş olsa da hijyen indikatörü mikroorganizmaların yüksekliği nedeniyle üretimde
hijyen problemlerinin olduğu ve potansiyel halk sağlığı riskleri taşıyabilecekleri
belirlenmiştir. In this study, the physicochemical and microbiological quality of yogurts which
produced by traditional methods and sold in the markets in Balıkesir province were
determined and the compliance of yogurt samples to Turkish Food Codex was
investigated. Non-fat dry matter, fat, protein, titration acidity and pH values of 50
yogurt samples collected from markets were as follows; 12,07%, 3,06%, 4,11%, 1,31%
and 4,11% respectively. Coliform, E. coli and Yeast/mold counts of the samples were
140 EMS/g, 112 EMS/g and 3,47 log cfu/g, respectively. The number of lactococci,
which are the specific microorganisms of the samples, was 7.89 log cfu/g and the
number of lactobacilli was 7,64 log cfu/g. On the other hand, important food pathogens
such as Salmonella spp., L. monocytogenes and S. aureus couldn’t be identified in any
of the samples. According to the findings obtained in our study, it was observed that
14%, 10%,8%,52% of the samples were not in compliance with Turkish Food Codex
Communiqué on Fermented Dairy Products in terms of non-fat dry matter, Coliform, E.
coli and yeast/mold counts, respectively. As a result, although pathogenic
microorganisms were not detected in yogurt samples, it was determined that there are
hygiene problems in production due to the presence of hygiene indicator
microorganisms and these products may be a potential risk to public health.