Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSarıoğlan, Mehmet
dc.contributor.authorArslan, Karahan
dc.date.accessioned2022-01-25T08:21:50Z
dc.date.available2022-01-25T08:21:50Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn1304-0278 / 1304-0278
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17755/esosder.529386
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11996
dc.description.abstractGünümüz dünyasında, işletmelerin karlılıklarını arttırabilmek, sağlıklı büyüme rakamlarını yakalayabilmek, maliyetlerini minimize etmek ve piyasada kalıcı olabilmeleri için istikrarlı ve etkili bir tedarikçi ağına, aynı zamanda etkili bir tedarikçi seçimine önem vermeleri şarttır. Bu çalışmanın amacı yiyecek içecek işletmelerinde tedarikçi seçiminde kullanılan yöntemler ve yeni bir yöntem olan MOORA yöntemini üzerine önceden yapılmış çalışmaların incelenmesi ve yiyecek içecek işletmelerinde MOORA yöntemi ile tedarikçi seçiminin uygulanabilirliği tartışılmasıdır. Yiyecek içecek şirketlerinde tedariğin önemi ve tedarikçilerin seçim süreci işletmelerin yaşam sürelerini etkilediği kabul edilmektedir. Bu bağlamda nitelikli ve doğru tedarikçinin seçilmesi işletmelerin yaşam sürelerine olumlu etkisi olduğu varsayılmaktadır. Ancak günümüz klasik tedarik sistemleri ve tedarikçi seçimi yöntemleri küreselleşen dünya ile birçok farklılık gerçekleştirmektedir. Günümüz tedarikçi seçimlerinin daha farklı boyutlarda incelenmesi ve değerlendirilmesi ortaya çıkmıştır. Özellikle yiyecek içecek işletmelerindeki tedarik sürecinin kısa olması gerekliliği tedarikçi seçim aşamalarının hızlı ve farklı boyutlarda inceleme gereksinimini ortaya çıkarmıştır.en_US
dc.description.abstractIn today’s world, it is a must for businesses to place importance on a stable supplier network and on the selection of an effective supplier in order to increase their profitability, catch healthy growth numbers, minimize their expenditure and be lasting on the market. The aim of this study is the examination of prior studies on the MOORA method, which is a new method among the methods that are used in the supplier selection process in food and beverage businesses. The applicability of supplier selection using the MOORA method on food and beverage businesses was discussed. It is accepted that the supply chain on food and beverage businesses and the process of supplier selection affect the lifespan of businesses. For this reason, it is assumed that the selection of right and qualified suppliers have positive effects on the lifespan of the businesses. But modern-day classic supply systems and supplier selection methods show many differences with the globalizing world. The necessity of the examination and evaluation of modern-day supplier selection process on different aspects has surfaced. Especially the shortness of the lead time in food and beverage businesses has surfaced the necessity of examinations of the supplier selection processes both fast and on different aspects.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherCahit Aydemiren_US
dc.relation.isversionof10.17755/esosder.529386en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTedariken_US
dc.subjectTedarikçi Seçimien_US
dc.subjectMOORA Yöntemien_US
dc.subjectSupplyen_US
dc.subjectSupplier Selectionen_US
dc.subjectMOORA Methoden_US
dc.titleYiyecek içecek işletmelerinde moora yöntemi ile tedarikçi seçiminin uygulanabilirliğien_US
dc.title.alternativeThe applicability of supplier selection using the moora method on food and beverage bussinessesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalElektronik Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-2871-5588en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4343-1225en_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue73en_US
dc.identifier.startpage254en_US
dc.identifier.endpage270en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster