Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüldemir, Osman
dc.contributor.authorÖzdemir, Sami Sonat
dc.date.accessioned2023-12-28T08:10:49Z
dc.date.available2023-12-28T08:10:49Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn1300-7491 / 2791-6057
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22559/folklor.1786
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13705
dc.descriptionÖzdemir, Sami Sonat (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractTürk mutfağı geniş bir coğrafyadan ve köklü tarihsel birikimden beslenen, kadim mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfak kültürünün anlaşılması, muhafazası ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Türk mutfağının kültürel sürdürülebilirliğine hizmet etmek üzere, bu araştırma kapsamında mutfağa ilişkin Türkçe terim ve tekniklerin çeşitli kaynaklardan ve uzmanlardan derlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden anekdot durum çalışması modeli ile mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırma ile hem yeme-içme eğitiminin çeşitli düzeylerinde ders materyallerinde hem de yeme-içme sektöründe kullanılabilir Türkçe terim ve teknikler açık bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Geleneğin yeniden inşası ve mutfak kültürünün aktarımında Türkçe terim ve teknikler önemli görülmektedir. Dolayısıyla bu makalede ortaya konulan âheste, bastı, çıtır, döğme, gevrek, kalye, herle, irinti, küncü, piyaz ve söğüş gibi terimler ile ağartmak, börttürmek, çılbır, dövmek, gömme, kavurmak, kefini almak, ovmak ve tıklatmak gibi tekniklerin bu hedefin gerçekleştirilmesinde katkısı olacaktır. Bulgular, yeme-içme alanında eğitim veren kurum ve kuruluşlar ile işletmelerde kullanılabilir standart tarifler geliştirmede, teknik kitap ve uygulama setleri hazırlamada, ayrıca meslek standartları geliştirme hususunda değerlendirilebilir. Daha sonra yapılacak araştırmalarda görseller kullanılarak içerik detaylandırılabilir.en_US
dc.description.abstractTurkish cuisine is among the ancient cuisines with various cultural interactions fed by a wide geography and long historical accumulation. The correct application, conservation and sustainability of Turkish cuisine is very important. Within the scope of this research, in order to serve the cultural sustainability of Turkish cuisine, it is aimed to compile cuisine related Turkish terns and techniques from various sources and experts. Anecdotal case study model and interview technique are used among qualitative research methods in concluding the study. Terms such as aheste, basti, citir, gevrek, herle, piyaz and sogus, as well as techniques such as agartmak, dovmek, kavurmak, kefini almak and tiklatmak will contribute to the reconstruction of tradition and the proper transmission of culture. As a result of the research, Turkish terms and techniques that can be used as a course material in the field of gastronomy will be revealed in a specific way. The results of the research will be useful in developing standard recipes that can be used in institutions and organizations' training and education in the field of gastronomy, preparing technical books and application sets for kitchen applications and development occupational standards.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRector cıu cyprus int univen_US
dc.relation.isversionof10.22559/folklor.1786en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTürk Mutfağıen_US
dc.subjectMutfak Kültürüen_US
dc.subjectMutfak Terimlerien_US
dc.subjectYemek Hazırlama Tekniklerien_US
dc.subjectTürkçeen_US
dc.subjectTurkish Cuisineen_US
dc.subjectCuisineen_US
dc.subjectKitchen Termsen_US
dc.subjectCooking Techniquesen_US
dc.subjectTurkishen_US
dc.titleTurkish terms and techniques in today's culinary cultureen_US
dc.title.alternativeGünümüz mutfak kültüründe Türkçe terim ve teknikleren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFolklor/Edebiyat-Folklore/Literatureen_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7476-5482en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4796-6083en_US
dc.identifier.volume28en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage183en_US
dc.identifier.endpage200en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster