dc.contributor.author | Tavşanlı, Hakan | |
dc.contributor.author | Ektik, Nisanur | |
dc.contributor.author | Güner, Tevhide Elif | |
dc.contributor.author | Altundal, Berfin | |
dc.contributor.author | Özkan, Nisa | |
dc.date.accessioned | 2024-01-12T10:19:23Z | |
dc.date.available | 2024-01-12T10:19:23Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 1301-7985 / 2536-5142 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.25092/baunfbed.915890 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/13800 | |
dc.description.abstract | Kaliteli süt ürünleri üretiminin en önemli hedefi tat ve aroma gibi duyusal kalite
kriterlerini koruyarak, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kapsamında ürünün muhafaza
süresini uzatmaktır. Süt ve süt ürünlerinin raf ömürleri ile tat ve aromalarının
gelişimini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden süt ile ilişkili
olanlar; süt kompozisyonu, toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı gibi çiğ süt
kalite parametreleridir. Bu kapsamda, bu çalışmada farklı ahır zeminleri ve gübre
tahliye sistemlerinin çiğ süt kalite parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Beton
zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı
sistemlerin ortalama somatik hücre sayıları sırasıyla 720.103 hücre/ml; 397.103
hücre/ml; 376.103 hücre/ml, toplam canlı bakteri sayıları ise 135.103
kob/ml; 80.103
kob/ml; 88.103
kob/ ml olarak tespit edilmiştir. Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk
yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama kuru
madde değerleri sırasıyla % 12,96; 12,72; 12,82 yağ değerleri sırasıyla % 3,41; 3,42;
3,46 protein değeri % 3,23; 3,55; 3,35 ve laktoz değerleri ise sırasıyla % 4,92; 4,91;
4,86 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak hayvanların barındırıldığı ortamların ve
özellikle gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı
üzerine etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışma, ahır zeminlerinin ve gübre tahliye
sistemlerinin süt kalite parametreleri üzerine etkilerine yönelik daha detaylı
çalışmaların yapılmasını işaret etmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | The most important goal of the production of quality dairy products is to extend the
storage period of the product within the scope of food safety and security while
maintainig the sensory quality criteria such as taste and aroma. There are many
factors that determine the shelf life of milk and dairy products and the development of
their taste and aroma. Among these factors, those associated with milk; milk
composition are raw milk quality parameters such as total viable bacteria and somatic
cell count. In this context, the effects of different barn floor types and manure disposal
systems on raw milk quality parameters were examined in this study. Average sometic
cell count of the concrete floor / grid system, rubber bed floor / scraper system and
concrete floor / scraper system were determined as respectively 720.103
cells/ml;
397.103
cells/ml; 376.103
cells/ml, and total viable bacteria numbers were determined
as respectively 135. 103
cfu / ml; 80.103
cfu / ml and 88.103 cfu / ml. The average dry
matter values of the concrete floor / grid system, rubber bed floor / scraper system and
concrete floor / scraper system were determined as, 12.96, 12.72, 12.82 ; oil values
were determined as 3,41, 3,42, 3,46; protein values determined as 3.46, 3.55, 3.35 and
lactose values were determined as 4.92, 4.91 and 4.86 respectively. As a result, it has
been determined that the environments where the animals live and especially the
manure disposal systems, are effective on the raw milk total viable bacteria and sometic
cell count values. In addition, more detailed studies on the effects of barn floors and
manure disposal systems on milk quality parameters are recommended in this study. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.25092/baunfbed.915890 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ahır Zemin | en_US |
dc.subject | Gübre Tahliye Sistemleri | en_US |
dc.subject | Somatik Hücre Sayısı | en_US |
dc.subject | Toplam Canlı Bakteri Sayısı | en_US |
dc.subject | Barn Floor | en_US |
dc.subject | Manure Evacuation Systems | en_US |
dc.subject | Somatic Cell Count | en_US |
dc.subject | Total Viable Bacteria Count | en_US |
dc.title | Farklı zemin ve gübre tahliye sitemlerinin bazı süt kalite parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determining the effects of different barn floor and manure evacuation systems on some milk quality parameters | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Veteriner Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-5124-3702 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-9389-4362 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-8706-1417 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-3153-9362 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-0233-4739 | en_US |
dc.identifier.volume | 24 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 9 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |