Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğdubay, Murat
dc.date.accessioned2025-02-24T06:50:08Z
dc.date.available2025-02-24T06:50:08Z
dc.date.issued2005en_US
dc.identifier.issn1301-5265 / 2651-4974
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16110
dc.description.abstractBüyük ölçekli otel işletmeleri için tedarik edilen ilk madde ve malzemelerden, niteliksiz ve kalifiye olmayan işgücünden ve son olarak da satıcı ve alıcılardan kaynaklanan yetersizlikler, yiyecek-içecek ünitesi açısından önemli sorunlara neden olmaktadır. Niteliksiz bir ilk madde ve malzeme, üretilecek olan ürünlerin kalitesini etkilemekte, gereksiz işgücü kaybını ve müşteri gereksinimlerinin karşılanmasında olası olumsuz sonuçlan ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda ünitenin ve dolayısıyla işletmenin maliyetleri yükselmekte böylece de ya zarar oluşmakta ya da kârlılık azalmaktadır. Bu tür nedenlerden dolayı, yiyecekiçecek ünitelerinde üretim kayıpları, büyük ölçekli otel işletmeleri açısından önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Büyük ölçekli otel işletmelerinde üretimle ilgili sorunların giderilmesi ve maliyetlerin azaltılması için uygulanabilecek yöntemler arasında üretim planlaması ve kontrol sistemleri sayılabilir. Söz konusu sistemler, Optimize Üretim Teknolojisi (OPT), Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP), Üretim Kaynakları Planlaması (MRPII), Tam Zamanında Üretim (JIT) ve İşletme Kaynakları Planlamasıdır(ERP).en_US
dc.description.abstractThe insuffıciency stemming from the fırst materials and items that are supplied for large scale hotels, the unqualified and unskilled employees and customers and the last dealers cause problems for food and beverage unit. Unqualifıed fırst materials and items not only affect quality of production to be produced but also give rise to the negative resutts in meeting customers' demands and unneccessary labour force. At this point, costs of the units and accordingly management increase, thus either loss of profit or profıt decreases. Due to these problems, the production loss in food and beverage units comes into being as a significant problem for large scale hotel managements. Production planning and control systems are among the methods to be applied in order to eliminate the problems about production and reduce the costs in large scale hotel managements. These systems are Optimized Production Technology (OPT), Material Requirement Planning (MRP), Manufacturing Resource Planning (MRPI1), Just In Time (JIT) and Enterprise Resources Planning (ERP).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectStoken_US
dc.subjectÜretim Kayıplarıen_US
dc.subjectFireen_US
dc.subjectKusurlu Ürünen_US
dc.subjectBozuk Ürünen_US
dc.subjectArtıklaren_US
dc.subjectMaliyet Azaltılmasıen_US
dc.subjectÜretim Planlaması ve Kontrol Sistemlerien_US
dc.subjectOPTen_US
dc.subjectMRPen_US
dc.subjectMRPIIen_US
dc.subjectJITen_US
dc.subjectERPen_US
dc.subjectStocken_US
dc.subjectLosses of Productionen_US
dc.subjectWastageen_US
dc.subjectDefective Producten_US
dc.subjectSpoiled Producten_US
dc.subjectSerapen_US
dc.subjectReducing Costen_US
dc.titleBüyük ölçekli otellerdeki yiyecek içecek departmanlarının üretim kayıplarını önlemeye yönelik olarak üretim planlaması ve kontrol sistemlerinin uygulanabilirliğien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalBalıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokuluen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue14en_US
dc.identifier.startpage82en_US
dc.identifier.endpage106en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster