Anadolu’dan dünyaya lezzet yolculuğu: Tarhana, gastrodiplomasi aracı olabilir mi?
Özet
Orta Asya’dan göç eden Türkler tarafından Anadolu coğrafyasıyla buluşturulan, kullanım alanları, içeriksel zenginliği, sağlığa olan
faydaları ile Türk mutfak kültüründe ön plana çıkan tarhana, aynı zamanda yapılış biçimiyle de kültür, gelenek ve dayanışmanın simgesidir.
Yemeğin evrensel dili aracılığıyla kültürel alışverişi teşvik eden, diplomatik ilişkileri güçlendiren ve ülkelerin imajını olumlu yönde
etkileyen gastrodiplomasiyi etkin şekilde kullanan ülkelerin turizm potansiyelleri artmakta, ekonomik kalkınmaları desteklenmekte
ve uluslararası ilişkiler güçlenmektedir. Çalışmanın amacı Türk Mutfak kültüründe çorbaların atası kabul edilen tarhananın
gastrodiplomasi unsuru olarak kullanılabilme potansiyelinin dokuman analizi yöntemiyle ortaya konulmasıdır. Çalışma sonucunda
Türk Kültürü mirası olarak kabul edilen tarhananın coğrafyayı yansıtma becerisi, kullanım alanları, tarhana konusunda yürütülen
çalışmaların çeşitliliği gibi güçlü yönleriyle gastrodiplomasi aracı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca tarhananın gastrodiplomasi
unsuru olarak kullanılabilmesine yönelik politika yapıcılara, yerel yönetimlere, gastronomi profesyonellerine, akademisyenlere ve
üreticilere çeşitli öneriler sunulmuştur. Bütüncül bakış açısıyla hazırlanan bu çalışmanın tarhananın ve Türk Mutfağında öne çıkan
ürünlerin gastrodiplomasi unsuru olarak kullanımı konusunda literatüre yeni bir bakış açısı kazandıracağı düşünülmektedir. Tarhana, which was introduced to the Anatolian geography by Turks migrating from Central Asia, stands out in Turkish culinary
culture with its usage areas, content richness and health benefits, and is also a symbol of culture, tradition and solidarity with the
way it is made. Countries that effectively use gastrodiplomacy, which encourages cultural exchange through the universal language
of food, strengthens diplomatic relations and positively affects the image of countries, increase their tourism potential, support
their economic development and strengthen international relations. The aim of the study is to reveal the potential of tarhana,
which is accepted as the ancestor of soups in Turkish Culinary culture, to be used as an element of gastrodiplomacy by document
analysis method. As a result of the study, it was concluded that tarhana, which is accepted as a heritage of Turkish Culture, can be
a gastrodiplomacy tool with its strengths such as its ability to reflect the geography, its usage areas, and the diversity of studies on
tarhana. In addition, various suggestions have been presented to policy makers, local administrations, gastronomy professionals,
academicians and producers for the use of tarhana as an element of gastrodiplomacy. It is thought that this study, prepared with
a holistic perspective, will bring a new perspective to the literature on the use of tarhana and the prominent products in Turkish
Cuisine as a gastrodiplomacy element.