Gastronomide yeni trend: Siyah yiyecekler
Özet
İçinde yaşanılan toplumun kültürel değerleri, inançları
yanı sıra insanların bireyselliklerini içselleştiren
tercihlerine ve beğenilerine bağlı olarak yeme-içme
davranışlarında ve/veya beklentilerinde de farklılıklar
ortaya çıkmaktadır. İnsanların yaşamlarını idame
ettirebilmeleri için fizyolojik bir ihtiyaç olmanın ötesine
taşınan yeme-içme faaliyetleri, günümüzde
küreselleşmenin de etkisiyle farklı lezzet, tat ve
görünümdeki yiyeceklerin deneyimlenmesi isteğini de
beraberinde getirmiş, bireyler için unutulmaz hatıralar
arasına dâhil edilmesi sürecine gelinmiştir. Böylelikle
sıradanlıktan uzaklaşılarak yeme-içme faaliyetlerinin bir
eğlenceye dönüşmesi, bir statünün göstergesi olması,
bireyin kendisini ifade etmede bir araç olması ile farklı
akımların ortaya çıktığı, görsellikleri ve tüketim
şekilleriyle bir moda haline geldikleri görülmektedir. Bu
çalışmanın amacı da, gastronomide yeni bir eğilim olarak
gündeme gelen siyah yiyeceklerin çeşitleri, üretimi ve
tüketimdeki yeri hakkında bir derleme yapmak ve
literatürde ele alınmadığı görülen bu akıma dikkat
çekerek siyah yiyeceklere dair farklı çalışmaların
yapılabilmesi düşüncesine katkı sağlamaktır. In addition to the cultural values and
beliefs of the society in which they
live, there are also differences in
their eating and drinking behaviors
and / or expectations depending on
their preferences and liking that
internalize the individuality of the
people. The eating and drinking
activities that go beyond being a
physiological need for people to be
able to handle their lives have come
to include the desire to experience
different flavors, tastes and
appearance of food with the
influence of globalization, and to
include them in memorable
memories for the individual. Thus, it
can be seen that eating and drinking
activities are transformed into an
entertainment, a demonstration of a
status, and an individual is an
instrument not expressing itself, so
that different trends have emerged
and become fashion with forms of
visuality and consumption. The aim
of this study is to make a
compilation of the variety,
production and consumption place
of black foods in the gastronomic
age as a new trend and to contribute
to the idea that different studies on
black foods can be made by drawing
attention to this flow which is not
discussed in the literature.