Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEngindeniz, Sait
dc.contributor.authorSavran, A. Ferhan
dc.contributor.authorAktürk, Duygu
dc.contributor.authorKoşum, Nedim
dc.contributor.authorTaşkın, Turgay
dc.contributor.authorKesenkaş, Harun
dc.contributor.authorGökmen, Mukadderat
dc.contributor.authorUzmay, Ayşe
dc.date.accessioned2019-05-16T19:32:19Z
dc.date.available2019-05-16T19:32:19Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1018-8851
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3782
dc.descriptionGökmen, Mukadderat (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde süt keçisi yetiştiriciliğini teknik ve ekonomik yönden analiz etmektir. Araştırmanın verileri tabakalı (oransal) tesadüfi örnekleme ile 234 işletmeden anket yöntemiyle derlenmiştir. İşletmelerin 2013 yılı faaliyetleri hayvan sayısına göre belirlenen üç grup altında analiz edilmiştir. Birinci grubu 75 baş ve daha az hayvanı olan, ikinci grubu 76-150 baş arasında hayvanı olan, üçüncü grubu da 151 baş ve daha fazla hayvanı olan işletmeler oluşturmuştur. İşletmelerin ortalama süt üretim miktarı 26251.82 kg, hayvan başına ortalama günlük süt verimi ise 1.65 kg olarak saptanmıştır. İşletmelerde sütün %85.38'i mandıralara ve entegre süt işleyen işletmelere pazarlanmaktadır. Üretici eline geçen ortalama süt fiyatı 1.31 TL/kg olarak hesaplanmıştır. İşletmelerde hayvan başına elde edilen ortalama brüt üretim değeri 357.31 TL, hayvan başına yapılan ortalama değişken masraf 196.06 TL, hayvan başına elde edilen ortalama brüt marj ise 161.25 TL olarak saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractThe main purpose of this research is to analyze technical and economic aspects of dairy goat farming in the provinces of Izmir, Canakkale and Balikesir. Data has been collected by survey from 234 goat farms through stratified (proportional) random sampling. The activities of goat farms for the year 2013 have been analyzed under three groups according to the number of animals. First group consists of farms with 75 goats and less, second group consists of farms with 76- 150 goats while third group consists of farms with 151 goats and more. Average milk production per farm has been determined as 26251.82 kg, and average daily milk yield per animal was determined as 1.65 kg. 85.38% of the milk is marketed to dairy enterprises and integrated enterprises which process milk. Average farmer price for goat milk was calculated as 1.31 TL/kg. Average gross production value, average variable cost and average gross margin per animal were determined as 357.31 TL, 196.06 TL and 161.25 TL, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectKeçi Yetiştiriciliğien_US
dc.subjectKeçi Sütüen_US
dc.subjectHayvansal Üretimen_US
dc.subjectHayvancılık Ekonomisien_US
dc.subjectGoat Farmingen_US
dc.subjectGoat Milken_US
dc.subjectAnimal Productionen_US
dc.subjectLivestock Economicen_US
dc.titleSüt keçisi yetiştiriciliğinin teknik ve ekonomik analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illeri örneğien_US
dc.title.alternativeTechnical and economic analysis of dairy goat farming: a case study of Izmir, Canakkale and Balikesir provincesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume54en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage131en_US
dc.identifier.endpage140en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster