Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdem, Semiha Bahçeci
dc.contributor.authorKaraman, Sait
dc.contributor.authorNacaroğlu, Hikmet Tekin
dc.contributor.authorKarkıner, Canan Şule Ünsal
dc.contributor.authorKanık, Esra Toprak
dc.contributor.authorNalçabasmaz, Tugba
dc.contributor.authorYazıcı, Selçuk
dc.contributor.authorCan, Demeten_US
dc.date.accessioned2019-10-17T11:45:30Z
dc.date.available2019-10-17T11:45:30Z
dc.date.issued2016en_US
dc.identifier.issn1308-9234
dc.identifier.urihttps://doi.org/31-36 DOI: 10.21911/aai.5050
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/8732
dc.descriptionYazıcı, Selçuk (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractObjective: The infantile group that is accepted to be at risk of anaphylaxis has a special importance since they are unable to express their complaints and also the signs and symptoms of anaphylaxis can be confused with common symptoms of infants such as drooling, vomiting, diarrhea and itching. However, early detection of the signs and symptoms of anaphylaxis is crucial for effective diagnosis and treatment. The aim of study was to draw attention to infants anaphylaxis. Materials and Methods: All of the patients in the infant group (n=15) among a total of 35 anaphylaxis cases that we followed in the Pediatric Allergy Clinic of Dr. Behcet Uz Children's Hospital between the years 2011-2015 were included in the study. Demographic and clinical features of the patients were evaluated. Results: 9 of 15 (60%) patients involved in the study were male and 6 (40%) were female, and the average age of anaphylaxis was 8.13 +/- 6.83 (min 1-max 24) months. In 93% of cases (n=14) the trigger was food and in 7% of cases (n=1) the trigger was not determined. The most frequently responsible foods were respectively cow's milk (67%) and egg (20%). In 7 patients (47%), there were respiratory system and skin manifestations, in 7 patients (47%) 3 system involvement and in 1 patient respiratory and gastrointestinal system involvement has been observed. In only 3 cases (20%) the blood pressure was measured and also epinephrine was administered to only 3 cases (20%) in the hospital. In only 3 of the patients (20%), an epinephrine injector was prescribed after anaphylaxis. Conclusion: It was detected that the most common triggers are cow's milk and egg, the subjective symptoms are frequently overlooked, an atopic nature is a risk factor and physicians' rates of blood pressure measurement, epinephrine administration and EpiPen autoinjector prescription are low.en_US
dc.description.abstractGiriş: Anafilaksi açısından riskli kabul edilen infantil grup, hem yakınmalarını ifade edemediği için, hem de anafilaksi semptom ve bulguları infanttaki salya akması, kusma, ishal, kaşınma gibi sık görülen bulgularla karışabildiği için özel bir öneme sahiptir. Oysa ki anafilakside semptom ve bulguların erken saptanması efektif tanı ve tedavi için çok kritiktir. Çalışmada amacımız infant anafilaksilerine dikkat çekmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2011-2015 yılları arasında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk Allerji Kliniği’mizde takip ettiğimiz toplam 35 anafilaksi içinden infant grubunda olanların tümü (15 olgu) alınmıştır. Olguların demografik ve klinik bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 15 hastanın 9’u (%60) erkek, 6’sı (%40) kız olup ortalama anafilaksi görülme yaşı 8,13±6,83 (min 1-max 24) aydır. Olguların %93’ünde (n=14) tetikleyicinin besin olduğu, %7 olguda (n=1) tetikleyicinin saptanamadığı belirlenmiştir. En sık sorumlu besin sırasıyla inek sütü (%67) ve yumurta (%20) dır. Olguların 7’sinde (%47) solunum sistemi ve deri bulgusu, 7’sinde (%47) 3 sistem tutulumu, 1 hastada ise solunum ve GIS tutulumu gözlenmiştir. Olguların sadece 3’ünün (%20) kan basıncı ölçülmüş, 3’üne (%20) hastanede epinefrin uygulanmıştır. Hastalardan sadece 3’üne (%20) anafilaksi sonrası epinefrin hazır enjektör reçete edilmiştir. Anafilaksi bir hastada 2 kez, bir diğer hastada da 4 kez tekrarlamıştır. Sonuç: En sık tetikleyicinin inek sütü ve yumurta olduğu, subjektif semptomların genellikle gözden kaçtığı, atopik yapının risk faktörü olduğu ve kan basıncı ölçme, epinefrin uygulama, epipen otoenjektörü reçeteleme oranlarımızın düşük olduğu saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBilimsel Tıp Yayınevien_US
dc.relation.isversionof10.21911/aai.5050en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAnaphylaxisen_US
dc.subjectInfanten_US
dc.subjectFood Allergyen_US
dc.subjectCow's Milken_US
dc.subjectEggen_US
dc.subjectAnaflaksien_US
dc.subjectBesin Allerjisien_US
dc.subjectİnfanten_US
dc.subjectİnek Sütüen_US
dc.subjectYumurtaen_US
dc.titleRisk grup in anaphylaxis: Infant anaphylaxisen_US
dc.title.alternativeAnafilakside riskli grup: İnfant anafilaksisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAstim Allerji Immunolojien_US
dc.contributor.departmentTıp Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6526-9460en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1258-9348en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage31en_US
dc.identifier.endpage36en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster