Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇakıcı, Yılmaz
dc.contributor.authorÜrek, Handan
dc.contributor.authorDinçer, Emrah Oğuzhan
dc.date.accessioned2019-05-16T19:38:05Z
dc.date.available2019-05-16T19:38:05Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1305-5429
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/4595
dc.descriptionÜrek, Handan (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractGünümüz fen eğitiminin temel amacı, öğrencilere daha fazla bilimsel bilgi öğretmek değil, onlara daha fazla bilimsel sorgulama becerisi kazandırmaktır. Soru sorma ise bilimsel sorgulamanın özünü oluşturur. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı ilköğretim öğrencilerinin soru oluşturma becerilerini ‘domuz gribi’ ve ‘karbonhidratlar’ konusundaki iki metinden yararlanarak incelemektir. Araştırmanın katılımcıları, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul’da belirlenen beş ilköğretim okulundan toplam 816 öğrenciden (4-8 sınıflar) oluşmaktadır. Bu çalışmada nicel ve nitel araştırma desenleri birlikte kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, öğrencilerin hem karbonhidratlar hem domuz gribi konusunda ürettiği soruların birçoğunu “bilgi basamağı düzeyin”dedir. Bilgi düzeyinde soru üretmede 5. sınıfların, kavrama düzeyinde soru üretmede 6. sınıfların daha başarılı oldukları görülmektedir. Her sınıf düzeyinde uygulama, sentez ve değerlendirme ile ilgili soru üretimleri çok düşük sayıda kalmıştır. Öğrencilerin güncel konu olan domuz gribi konusunda üst düzey bilişsel alanlardan sadece değerlendirme düzeyinde daha fazla soru oluşturma eğiliminde oldukları ortaya çıkmıştır.en_US
dc.description.abstractInvestigation of Question Generating Skills of Elementary Level Students. The main aim of science education today is not to teach students more science, but develop more their scientific reasoning ability. Questioning lies at the heart of scientific inquiry. In this context, the aim of this study was to examine question-posing ability of primary level students after reading two paragraphs dealing with SIV-H1N1 and Carbohydrates. Research sample consisted of 816 students (Grades from 4 to 8) studying in the five elementary schools in Edirne, Tekirdağ, Kırklareli and İstanbul, during the spring term of 2009-2010 academic year. According to results, the most of the questions students generated for both the SIV-H1N1 and Carbohydrates were ‘the knowledge level’. The fifth grade students seemed to be more successful in question-generating for ‘knowledge’ level, while the sixth grade students are capable of at ‘the comprehension level’. The number of the questions generated for ‘the analysis’, ‘synthesis’ and ‘assessment level’ was too low for all grade level. It was found that the students were tended to generate ‘assessment level’ questions about the SIV-H1N1 which is a upper cognitive level.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEğitimen_US
dc.subjectEğitim Araştırmalarıen_US
dc.subjectSoru Oluşturmaen_US
dc.subjectSoru Sormaen_US
dc.subjectKarbonhidraten_US
dc.subjectDomuz Gribien_US
dc.subjectİlköğretimen_US
dc.subjectQuestion Generatingen_US
dc.subjectQuestion Askingen_US
dc.subjectCarbohydrateen_US
dc.subjectSIV H1N1en_US
dc.subjectElementaryen_US
dc.titleİlköğretim öğrencilerinin soru oluşturma becerilerinin incelenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalMersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentNecatibey Eğitim Fakültesien_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage43en_US
dc.identifier.endpage68en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster